YETERSİZ KEMİKLERDE İMPLANT UYGULAMASI

blog-1

Yetersiz kemik varlığında implant yerleştirmek için neler yapılabilir?

İmplant için yeterli kemik yüksekliğine ve kalınlığına ihtiyaç vardır. Kemik hacminin yeterli olmadığı durumlarda artırmak için ileri implant cerrahi işlemleri uygulanır. Bu amaçla yapay kemik tozları (greftler), hastanın kendisinden alınan kemik veya kemik yükseltme aygıtları kullanılabilir.

Hastanın kendisinden kemik alınması gerektiğinde hangi bölgeden kemik alınır?

Ağız İçi Bölgeler


Ramus (Alt çenedeki azılar ve azıların arka bölgesi)

Simfiz (Alt çene ön bölgesi)

Palatinal bölge (Üst çenedeki dişlerin arkasında bulunan bölge)

Tüber (Üst çenede bulunan 20 yaş diş bölgesi)

Ağız Dışı Bölgeler


Bacak Kemiği (Tibia)

Kalça Kemiği (İliak)

Kafatası Kemiği (Kalvaryum)

Kemik nakli ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyat mutlaka bir çene cerrahisi uzmanı tarafından planlanmalı ve gerçekleştirilmelidir. Planlama aşamasında çene tomografisi çekilir. Ameliyatın tipine göre işlem lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Her gömülü 20 yaş dişi çekilmeli midir?

HAYIR, ancak kısmen sürmüş olan 20 yaş dişleri rahatça temizlenemedikleri için kolayca çürüyebilmektedir, çevresindeki diş etinde enfeksiyon ve abse oluşabilmektedir ve ağızda kötü kokuya sebep olmaktadır. Tamamen kemik içinde kalıp süremeyen 20 yaş dişleri ise hemen yanlarında bulunan ikinci büyük azı dişinin köklerine yaslanarak o dişe zamanla zarar verebilmektedir. Bazı gömülü 20 yaş dişlerinin etrafında kist oluşabilmektedir. Bu sorunların tespiti halinde gömülü 20 yaş dişleri çekilmelidir.

Herhangi bir probleme sebep olmasa bile gömülü 20 yaş dişleri diş hekiminiz tarafından kontrol altında tutulmalı ve gerek görülürse çekilmelidir.

blog-1

Sinüs tabanı yükseltme işlemi nedir?

Üst çenede azı dişlerimizin hemen üzerinde yer alan anatomik boşluklara sinüs denilmektedir. Azı dişlerimizin yakınındaki bu boşlukların görevi, sesin oluşumunu ve kafa ağırlığının azalmasını sağlamak olduğundan önemlidir. Sinüs boşluklarının aşağıya doğru sarkması sonucunda kemik hacminde bir takım kayıplar oluşmaktadır. Bu kayıplar doğal bir süreç olarak görülse de, implant tedavisi söz konusu olduğunda sorun teşkil etmektedir. Sinüs tabanı yükseltme ya da kemik tozu yerleştirme işlemi, aşağı sarkmış olan sinüs boşluklarının doldurulması sonucunda dişsiz bölgelere implant yerleştirmek için uygulanmaktadır. Bu işlem sayesinde kemik içine tam olarak yerleşmesi gereken implantın boyu ve genişliği için yeterli hacmin yaratılması sağlanır.

Kemik ekleme işlemi yapıldığında implant ne zaman yerleştirilebilir?

Bu tip durumlarda genellikle implant 4 – 8 ay arasında geçen kemik iyileşme sürecinden sonra yerleştirilebilmektedir. Bazı uygulamalarda kemik artırma ile aynı anda implant yerleştirmek de mümkün olmaktadır.

Kemik halkası (bone ring) uygulaması nedir? Diğer yöntemlere kıyasla neden daha avantajlıdır?

Kemik halkası (bone ring) uygulaması kemik yüksekliğinin yetersiz olduğu durumlarda yükseltme işlemi ile implantın aynı anda uygulanabildiği yöntemdir. Bu amaçla hastanın çene ucundan alınan kemik veya yapay kemik kullanılır. Bu yöntemin diğer uygulamalara göre avantajı tek seansta, daha kısa sürede hem kemik yükseltmenin hem de implant uygulamasının yapılabilmesidir.

blog-1
blog-1