GÖMÜLÜ DİŞLERİN CERRAHİ ÇÖZÜMÜ

blog-1

20 yaş dişi nedir ve neden gömülü kalır?

Yirmi yaş dişleri diş dizisinin en arkasında yer alan, üçüncü büyük azı dişleridir. Eğer yirmi yaş dişinin sürmesi için yeterli yer yoksa bu dişler bulundukları bölgede sıkışıp kalırlar. Buna yirmi yaş dişlerinin gömülü kalması denir. Çenelerde en sık gömülü kalan dişler yirmi yaş dişleri ile köpek dişleridir.

Gömülü dişler ne tip problemler meydana getirebilir?

Gömülü dişler ağızda gözükmeseler bile pek çok probleme neden olabilirler. Hastalar genellikle, çenelerinin arkasındaki veya kulak bölgesindeki ağrı şikâyetiyle diş hekimine başvururlar. Gömülü 20 yaş dişleri, komşu dişlerde çürük, diş eti iltihabı, abse veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olurlar. Bu rahatsızlıklara sebep olan gömülü diş veya dişlerin çıkartılmasıyla problem çözülür.

Her 20 yaş dişi çekilmeli midir?

HAYIR, ağızda tamamen sürmüş durumdaki 20 yaş dişleri, rahatça temizlenebilir durumdaysa ve üzerlerinde herhangi bir derin çürük oluşumu yoksa çekilmelerine de gerek yoktur. Ancak diş ipi ve fırçasıyla rahatça temizlenemeyen, üzerlerinde tedavi edilemeyecek durumda çürüğü olan ve yanağa ya da dile doğru sürüp kişinin istemsiz olarak yanağını, dilini ısırmasına yol açan 20 yaş dişlerinin çekilmeleri gerekmektedir.

Her gömülü 20 yaş dişi çekilmeli midir?

HAYIR, ancak kısmen sürmüş olan 20 yaş dişleri rahatça temizlenemedikleri için kolayca çürüyebilmektedir, çevresindeki diş etinde enfeksiyon ve abse oluşabilmektedir ve ağızda kötü kokuya sebep olmaktadır. Tamamen kemik içinde kalıp süremeyen 20 yaş dişleri ise hemen yanlarında bulunan ikinci büyük azı dişinin köklerine yaslanarak o dişe zamanla zarar verebilmektedir. Bazı gömülü 20 yaş dişlerinin etrafında kist oluşabilmektedir. Bu sorunların tespiti halinde gömülü 20 yaş dişleri çekilmelidir.

Herhangi bir probleme sebep olmasa bile gömülü 20 yaş dişleri diş hekiminiz tarafından kontrol altında tutulmalı ve gerek görülürse çekilmelidir.

blog-1

20 yaş dişlerimi ne zaman çektirmeliyim?

Gömülü 20 yaş dişlerin çekimi normal dişlerden farklı olarak cerrahi bir operasyonla gerçekleştirilir. Bu cerrahi işlem lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılabilir. Bu cerrahi girişimler sırasında hasta ağrı hissetmez.

Gömülü 20 yaş dişlerin çekimi nasıl gerçekleştirilir?

Gömülü 20 yaş dişlerin çekimi normal dişlerden farklı olarak cerrahi bir operasyonla gerçekleştirilir. Bu cerrahi işlem lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılabilir. Bu cerrahi girişimler sırasında hasta ağrı hissetmez.

Gömülü 20 yaş dişlerin çekimi sonrasında beni neler bekliyor?

Gömülü 20 yaş diş ameliyatından sonra kullanılan ilaçlar ve hastanın önerilere uyması ağrı duymadan sorunsuz bir iyileşme dönemi geçirilmesini sağlar.

İlk 24 saat boyunca tükettiğiniz gıdaları, dişin çekildiği bölgeden çiğnememelisiniz.

İlk 24 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Sigara içmek; kanamayı artırarak, iyileşme sürecini geciktirecektir.

Asla tükürmemelisiniz. Tükürme, kanamalara neden olabilir.

Diş çekildikten sonra; yüzde (yanakta) meydana gelebilecek şişliğin önlenmesi için soğuk uygulaması yapılmalıdır. Şişlik 3. günden sonra azalmaya başlayacak ve tamamen kaybolacaktır.

Sabah ve akşam olmak üzere; günde 2 kez, dişlerinizi fırçaladıktan sonra antiseptik gargaralarla yapacağınız uygulamalar rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Ameliyat bölgesine atılmış olan dikişler 1 hafta sonra alınacaktır.