IMPLANTLAR
Diş İmplantı Nedir?
Diş implantları, çene kemiğinde eksik olan dişlerin yerine yerleştirilen ve takılacak olan protezlerin tutunması için uygulanan yapay diş kökleridir. İmplantlar vücutla uyumlu olan maddelerden (özellikle titanyum) yapılır. Bu maddeler vücut tarafından yabancı olarak kabul edilmezler. Böylelikle vücut onları reddetmez.
İmplant uygulamasının avantajları nelerdir?
İmplant uygulamasının en büyük avantajı; kişinin kaybetmiş olduğu eksik dişin ya da dişlerin yerine, neredeyse doğal diş ile tamamen aynı özellikte olan sabit dişlerin yapılabilmesidir. Doğal dişlerinin bir kısmını veya hepsini kaybeden hastalara güvenle konuşma, gülme, yemekleri daha iyi ve rahat bir şekilde çiğneme imkanı verir.
İmplantlar geleneksel köprü yöntemlerine göre daha koruyucudur!
İmplantların diş hekimliğinde çok yaygın kullanım alanı bulma nedeni; tek diş eksikliklerinden, hiç dişi olmayan hastalara kadar, çok geniş bir yelpazede uygulanabilir olmasıdır. Bu uygulama, komşu dişlere hiç müdahale edilmeden gerçekleştirilir. İmplantlardan destek alınarak yapılan restorasyonlar, komşu dişlerden destek almadığı için geleneksel köprülere göre daha koruyucu bir uygulamadır.
Herkese implant yapılabilir mi? İmplant kimlere yapılabilir?
Ağzında diş eksiklikleri olan ve bu eksikliklerin giderilmesini arzu eden herkes için implant uygulaması yapılabilir. İmplant yapılırken en önemli kriter implantın kemikle kaynaşmasını engelleyecek sistemik bir hastalığın bulunmaması ve implant yapılacak bölgede yeterli kemik desteğinin olmasıdır. Diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar eğer ilaçlarla kontrol altında tutuluyorsa, implant uygulanması için bir engel oluşturmaz. İmplant yerleştirilebilmesi için yeterli kemiğin olmadığı durumda kemik yükseltilmesi ve/veya genişletilmesi gibi ileri cerrahi tekniklerin uygulanması gerekir.
İmplant Nasıl Yerleştirilir?
Çene kemikleri içerisine implant yerleştirilmesi iki basit cerrahi işlemden oluşmaktadır. Bu işlemler ağrısızdır ve genellikle lokal anestezi altında yapılır. İlk işlem, implantın sıkıca vidalanacağı çene kemiği içinde bir yuva oluşturma ve implantın bu yuva içine yerleştirilmesidir. İmplant 2 veya 4 ay süreyle çene kemiği içerisinde gömülü halde kalır. Bu iyileşme süresi boyunca, implant ve kemik kaynaşır. Bu süre tamamlandıktan sonra ikinci bir cerrahi işlem için üzeri açılarak implant boynu çevresinde sağlıklı ve estetik diş eti oluşumunu sağlamak için iyileşme başlıkları takılır. Bu aşamadan sonra dişlerin yapıştırılacağı üst yapılar tamamlanır.
İmplant hazırlanmasında bazı özel durumlar da vardır. Örneğin bazı vakalarda implant diş çekimi ile aynı seansta yerleştirilebilir.
Eğer implant adayı iseniz doktorunuz bu durumu sizinle tartışacaktır. İlaveten çok endişeli ve işlemin uzun süreceği tahmin edilen hastalara sedasyon veya genel anestezi uygulanabilir.
İmplant yerleştirilirken ya da daha sonrasında ağrı yaşar mıyım?
İmplantlar, lokal anestezi altında çene kemiğine yerleştirilir ve bu süreç ağrılı değildir. Yalnızca; işlem süresi üzerinden 3 ila 4 saat geçtikten sonra anestezinin etkisinin kaybolmasıyla hissedilen hassasiyet ağrı kesicilerle kolaylıkla giderilebilir. Rahatsızlığın boyutu kişiden kişiye göre değişebilir; fakat birçok hastada ciddi bir şikayet görülmemektedir.
Şişme ya da ilgili bölgelerde renk değişikliği meydana gelebilir. Şüphe edilmesi gereken bir durum yoktur. Cerrahi işlemler sonucunda bu durumların oluşması olağandır.
İmplantların üzerine protez yapılana kadar geçen zaman süresince dişsiz kalmak zorunda mıyım?
İmplantlar yerleştirildikten sonra 1 ila 3 ay gibi bir süre, hasta; kendisi için özel olarak yapılan geçici protez dişlerini kullanır. Daha sonrasında ise daimi protezleri takılır. Ama günümüzde her bir kişiye ayrı bir vaka olarak yaklaşım gösterilmekte ve durumları değerlendirilen hastaların geçici protezlerini takma süreleri de buna göre belirlenmektedir.
Kısacası; çevrenizden duymuş olduğunuz implant tedavileri konusundaki tecrübeler, kişiden kişiye farklılık gösterebileceği için asla tedavi süresi boyunca dişsiz kalacağınız yanılgısına kapılmamalısınız.
İmplantlar İyi Bir Bakımla Ömür Boyu Kullanılabilir!
İmplantların başarısını ve uzun ömürlü olmasını belirleyen 3 önemli faktör vardır.
1. İmplantın uygun koşullarda, bilgi ve tecrübe sahibi doktorlar tarafından yapılması
2. Kullanılan implant malzemesinin kaliteli ve gerekli belgelerle onaylanmış olması
3. Hastanın ağız ve diş bakımına eskisinden çok daha fazla önem vermesidir
Bu koşullar sağlandığında implant ömür boyu kullanılabilir.
Tedavi sonrasında ağız hijyenine her zamankinden çok daha fazla özen gösterilmelidir!
1. İmplant tedavisi uygulanan hastaların, normal diş fırçasına ek olarak ara yüz fırçası ve diş ipi kullanması gerekir.
2. Gövdelerin temizliği en iyi diş ipi ile yapılır.
3. İmplant üstü takılıp çıkarılabilen protezlerde; implant çevresi diş fırçası ve diş ipi ile temizlenmelidir.
İmplant pahalı bir tedavi yöntemi midir?
İmplant tedavisi süreci çeşitli işlemler bütününden oluştuğu ve beraberinde özellikli ve maliyetli malzemeler kullanıldığı için; rutin ağız ve diş sağlığı uygulamalarından daha yüksek maddi harcama gerektirir. Yapılan araştırmalara göre; birçok hasta, implant tedavisi ile kendilerine yaptıkları bu yatırımın karşılıklarını aldıklarını ve tekrarının gerekmesi durumunda da yeniden yapacaklarını söylemişlerdir.
Sonuç olarak implantlar, diş kaybı olan hastalar için güvenilir bir alternatif yöntemdir ve hastaların fiziksel durumlarını düzelterek, yaşam kalitelerini arttırmada önemli bir unsur olduğunu kanıtlamıştır.