ÇENE ESTETİĞİ AMELİYATI (ORTOGNATİK CERRAHİ)

blog-1

Ortognatik cerrahi nedir?

Ortognatik cerrahi; çenelere ilişkin şekil bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olan cerrahi bir yöntemdir. Çeneler birbirleriyle veya dişler çenelerle uyumlu olmadığında ihtiyaç duyulabilen bir tekniktir.

Ortognatik cerrahi kimler için gereklidir?

Uygun bir çene kapanışı olmayan ve çeneleri uygun bir şekilde pozisyonlanmamış hastalar ortognatik cerrahiden faydalanabilir. Alt ve üst çenelerin gelişiminde meydana gelen bozukluklar neticesinde çiğneme, konuşma, ağız sağlığını ve görünüşünü etkileyen çeşitli problemler ortaya çıkar. Ortognatik cerrahi, bu hastaların fonksiyon ve/veya estetik görünümünü düzelten bir cerrahi prosedürdür.

Ortognatik cerrahide tedavi süreci nasıldır?

Ortognatik cerrahi, ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları ile ortodontistlerin birlikte planladıkları bir tedavidir. Ortodontist, dişlerin ve çenelerin cerrahi sonrasındaki ilişkilerini en iyi duruma getirmek için bir ön tedavi uygular sonrasında çeneler genel anestezi altında cerrahi olarak yeniden konumlandırılır. Ameliyat sonrasında ortodontik tedavi bir süre daha devam eder.

Çenelerim ameliyattan sonra birbirine bağlanacak mı?

Günümüzde çeneleri uzun süre birbirine bağlama yöntemi istisnai durumlar dışında uygulanmamaktadır. Ameliyat sonrası dişlerinizin yeni kapanış ilişkisine alışabilmesi için bir süre tellerinize rehber lastikler takılabilir.

blog-1

Ameliyattan sonra ne kadar süre hastanede kalacağım?

Bu süre değişkenlik göstermekle birlikte genelde 2 – 5 gün arasındadır.

Ameliyattan sonra nasıl besleneceğim?

Ameliyattan sonraki ilk 1 hafta sıvı gıdalar sonrasında ise 6. haftaya kadar yumuşak gıdalar tüketeceksiniz.

Ameliyattan sonra gözlenen yan etkiler nelerdir?

Ameliyat sonrası bir miktar şişlik ve morarma olacaktır. Ancak 2-3 hafta içerisinde bu etkiler hızlıca azalmaya başlayacaktır. Alt çenede yapılan ameliyatların sonrasında birkaç haftadan aya kadar değişen sürelerde alt dudakta uyuşukluk olması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çok az olasılıkla bu uyuşukluk kalıcı olabilir. Bu uyuşukluk dudakların hareketini etkilemeyecektir. Ortognatik cerrahi hastalar tarafından ameliyat olma stresine rağmen kolaylıkla tolere edilen bir ameliyattır. Bu ameliyatın yan etkileri ve riskleriyle ilgili çene cerrahisi uzmanınızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ameliyat sırasında çeneleri sabitlemek için yerleştirilen plakların ve vidaların çıkartılması gerekir mi?

Bu plaklar ve vidalar vücut ile uyumlu olan titanyum içerikli malzemelerden üretilmektedir. Herhangi bir enfeksiyona sebep olmadığı ve hastayı rahatsız etmediği sürece hayat boyu kalmasında bir sakınca yoktur. Eğer çıkartılması gerekirse genel anestezi altında kolayca çıkartılabilir.

Ameliyattan ne kadar süre sonra işe/okula başlayabilirim?

Ameliyattan sonra birkaç hafta dinlenmeniz gerekecektir. Her şey yolunda giderse yaklaşık 3-4 hafta sonra işe/okula başlayabilirsiniz. Ameliyattan sonra farklı görünecek miyim? Bu işlem doğru planlandığı takdirde hastaların fonksiyon ve estetiğinde şaşılacak derecede pozitif yönde değişiklikler oluşturur. Değişikliğin derecesi çenelerin ne kadar hareket ettirileceğine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu konuda çene cerrahisi uzmanınızdan ve ortodonti uzmanınızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

blog-1

Tüm tedavi ne kadar sürecek?

Bu süre genellikle 12-36 ay olmakla birlikte diş ve çene probleminin ne kadar ileri olduğuna göre değişebilmektedir.

Ortognatik cerrahi bana hangi faydaları sağlar?

Bu işlemler, sadece yüz görünümünü düzeltmekle kalmayıp, ayrıca dişlerin birbiriyle uyumlu ilişkide olmasını ve düzgün fonksiyon görmesini de sağlar. Böylece hasta daha rahat çiğneyebilir ve konuşabilir. Başka bir deyimle hem estetik hem de fonksiyonel bir iyileşme sağlar. Bu işlem hastaların fonksiyon ve estetiğinde son derecede olumlu kozmetik değişiklikler oluştururken, psikolojik olarak da hastanın özgüveninin artmasına katkıda bulunur.