ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

blog-1

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?


Yüze yansıyan ağrılar çok çeşitli olabilmektedir. Göz çevresine, kulak ön bölgesine, yanak kaslarına, çene altına ve şakaklara yansıyan ağrıların yaygın nedenlerinden biri de çene eklemi (Temporomandibular Eklem- TME) rahatsızlığı olabilmektedir. Bu ağrılara çoğu zaman eklemlerden gelen sesler, çenenin kilitlenmesi, ağzı açarken çenenin bir yana doğru kayması gibi bulgular da eklenebilir. Çene eklemi rahatsızlığınızın olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka diş hekiminize ve/veya çene cerrahisi uzmanına muayene olmalısınız.

Çene Eklemi Rahatsızlığının Sebepleri Nelerdir?


Dişleri sıkmak veya gıcırdatmak, diş eksikliği, tek taraflı yemek yemek, diş kapanış bozuklukları, çene ilişkisindeki bozukluklar ve çene travması gibi durumlar çene eklemi rahatsızlıklarına yol açabilir.

Diş gıcırdatma (bruksizm) nedir?


Bruksizm; uyku esnasında önüne geçilemeyen çene hareketlerinden kaynaklanan, dişlerin sıkılması durumudur.
Halk arasında “diş gıcırdatma” olarak tanımlanmaktadır. Diş gıcırdatma ya da diş sıkmanın en önemi nedeni strestir. Kişinin yaşadığı stresin ilk etkileri, ağız içerisindeki dokularda görülür. Stres faktörü, diş gıcırdatmanın; hem meydana gelme, hem de şiddetinin artış nedenidir.

Diş sıkmanın ya da gıcırdatmanın varlığı nasıl anlaşılır?


Bu rahatsızlığının belirtileri şunlardır;


  • 1. Uyurken, ailenden birisi dişlerini gıcırdattığını söyledi mi?
  • 2. Omuz ve boyun bölgende ağrı hissediyor musun?
  • 3. Çene eklemi bölgesinden sesler geliyor mu?
  • 4. Ağız açıklığında kısıtlanma var mı?
  • 5. Uykundan uyandığın zaman; çene ekleminde, yüz kaslarında, kulaklarında ağrı ya da yorgunluk hissediyor musun?
  • 6. Dişlerinde hassasiyet var mı?

Hangi Tedaviler Uygulanabilir?


Diş sıkmanın veya gıcırdatmanın çene eklemine zarar vermemesi için geceleri takılan ve kişiye özel hazırlanan gece plağı kullandırılır. Bunun yanında ek ilaçlar önerilebilir. Psikolojik terapiler ve fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Bu hastalarda diş eksiklikleri mutlaka giderilmelidir. Diş kapanış bozukluğu tel tedavisi veya ortognatik cerrahi ile düzeltilmelidir. İleri derecede eklem rahatsızlığı var ise çene cerrahisi uzmanı tarafından eklem içini yıkama (artrosentez) veya açık eklem cerrahisi gibi yöntemler uygulanır.

Gece plağı nedir?


Gece plağı, uyku anında çenenin sıkılması ve diş gıcırdatma problemleri sonucunda, dişlerde oluşabilecek aşınma ve çene yapısının bozulması durumlarından korunmak için tasarlanmış olan özel bir ağız plak desteğidir. Gece kullanılan bu koruyucular, bireylere özel olarak diş hekimleri tarafından tasarlanmış olan bir ağız koruyucusudur.

blog-1

Gece plağını kimler kullanmalıdır?


Gece plağını, stresli bir dönem geçiren ve bu nedenle gece boyunca dişlerini gıcırdatan ve çenesini sıkan insanların kullanması gerekir.

blog-1

Gece plağının hazırlanması ve kullanımı nasıldır?


Gece plağı kullanmak için öncelikle bir diş hekimine veya çene cerrahisi uzmanına başvurulmalı ve yaşanan sorunlar detaylı bir şekilde aktarılmalıdır.

Diş hekimi, gece plağı kullanmayı uygun gördüğü takdirde dişlerin ölçüsü alınmaktadır. Alınan diş ölçüleri doğrultusunda elde edilen modele uygun plak hazırlatılmaktadır. Diş hekimi bu plak üzerinde kişinin diş kapanışına uygun şekilde uyumlamalar ve düzenlemeler yapar. Böylelikle gece plağı dişlerle ve dişlerin kapanışı ile uyum sağlar.

Doğru yöntemlerle yapılmış olan gece plağının düzenli kullanımı ile yaşanan sorunlar genellikle birkaç günde azalmaya başlamaktadır. Diş gıcırdatma ve çene sıkma gibi sorunlar neticesinde oluşan baş ve çene ağrılarında da bariz iyileşmeler görülmektedir. Plaklar gece yatarken takılmalı ve sabah uyanıldığında çıkartılmalıdır.

Çene ekleminin yıkanması (Artrosentez) nedir? Nasıl yapılır?


Çene eklemi boşluğunun serum ile yıkanmasına artrosentez denir. Artrosentez işleminde çene ekleminin içerisine kulak önü bölgesinden eklem boşluğuna iki adet iğne ile girilir ve eklem içerisi sıvı ile yıkanır. Gerekli durumlarda kayganlaştırıcı bir tür madde olan “hyaluronik asit” enjeksiyonu yapılır. Artrosentez işlemi, çene cerrahisi uzmanları tarafından lokal anestezi altında, muayenehane şartlarında uygulanan bir girişimdir. İşlem sonrasında herhangi bir yara izi kalmamaktadır. Artrosentez işlemi sonrasında uygulama yapılan hastaların hareket kısıtlığı ve ağrı gibi şikayetlerinde hızla düzelme görülmektedir.

blog-1

Açık eklem cerrahisi nedir? Nasıl yapılır?


Eklem yüzeyinde ve/veya eklem diskinde ileri derecede deformasyon (bozulma) gözlenen durumlarda açık eklem cerrahisi uygulanır. Bu işlem çene cerrahisi uzmanları tarafından genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kulak önünde yapılan bir kesiyle eklem bölgesine ulaşılarak deforme olmuş (bozulmuş) yapılar onarılır.

blog-1